INDHOLD 5 2009
  
 si_3470_200526507.jpg

Jeg går ikke i spåner over småting

Eventyrlysten har gang på gang drevet Kirsten Skaarup ud i verden. Rejserne har gjort hende til en modig kvinde. Og de har forsynet alle os andre med opskrifter på vegetarisk mad fra alverdens køkkener. I sin seneste kogebog serverer hun ‘grøn mad til en sårbar planet’.

tekst af: marie preisler


Børn og ægtemand har forfatteren til Danmarks første klimakogebog aldrig haft lyst til. I stedet har hun levet et liv med eventyrlige rejser, bogudgivelser og sanselig mad.
Selv en hårdfør eventyrer kan indimellem få hjertet op i halsen. Det skete for kogebogsforfatter og tidligere forlagsdirektør Kirsten Skaarup, da hun en sen nattetime stod af et lille fly i det nordlige Chile uden en klar plan og straks så sig omringet af 20 ivrige taxichauffører. Og da hun i en kinesisk provinsby for tredje dag i træk forsøgte at kæmpe sig ind i et overfyldt tog for at komme videre.

Mere mod og eventyrlyst

Som medlem af og tidligere formand for Kvindelige Eventyreres Klub har Kirsten Skaarup oplevet lidt af hvert. Hun har gennem sit 63-årige liv været på talrige rejser alene og med rygsæk rundt i verden, været udsat for flere overfald og nydt utallige eksempler på hjertegribende gæstfrihed. Men banegården i Kina og flyvepladsen i Chile står printet i erindringen som oplevelser, der i særlig grad har præget hende:
– Det har berørt mig allermest at stå i situationer, hvor jeg ikke har anet, hvordan jeg skal komme videre. Det har givet mig større mod og et andet perspektiv. Problemer, som andre finder store, har jeg svært ved at se. Jeg går ikke i spåner over småting.
Rejselysten er drevet af lige dele eventyrtrang og behov for inspiration til de kogebøger, som det gennem årene er blevet til en hel stribe af. Senest har Kirsten Skaarup skrevet Danmarks første klimakogebog ‘Det kærlige køkken’, som udkom i december.
Inspirationen til mange af bogens 350 vegetariske opskrifter er indsamlet på rejserne over det meste af Jorden, og det bærende budskab i bogen er, at en vegetarisk og økologisk levevis er en både nem, lækker og effektiv måde at bidrage til at værne om vores sårbare planet.
Vegetar blev hun selv tilbage i 1970’erne. Ret impulsivt og af etiske årsager. Og den beslutning blev skæbnesvanger. Både for hendes spisevaner og professionelt:
– Pludselig kunne jeg ikke få ud af hovedet, at det var synd for de stakkels dyr, der blev pint og plaget, for at jeg kunne få noget at spise. Så holdt jeg op med at spise kød. Mine venner var fortvivlede. For hvad skulle de dog servere, når jeg kom på besøg? De få vegetariske kogebøger, som fandtes dengang, var ikke ligefrem til at dø af grin over. Så jeg begyndte at udvikle vegetar-opskrifter, og det har haft min passion og beskæftigelse lige siden.

Luk op for Aladdins hule

Som dedikeret vegetar undrer det Kirsten Skaarup, at så mange har svært at lave grøntsagsretter. Mange finder det alt for tidskrævende at spise vegetarisk, og især mænd vrænger på næsen af frugt og grønt, oplever hun. De lider af den vildfarelse, at der skal kød til for at blive mæt, og det ærgrer hende.
At droppe kødet kræver, ifølge Kirsten Skaarup, kun at man tænker lidt anderledes, og i den bedste af alle verdener levede alle vegetarisk. Men Kirsten understreger, at hun ikke er sekterisk og ikke har noget imod, at folk spiser kød. Hendes pointe er, at det vil være sundt for alle at neddrosle kødindtaget.
– Danmark producerer så mange svin, at vi ikke kan trække vejret uden at få gylle ned i lungerne. Alt det kød ødelægger både krop og klima og er forbasket dyrt. Prøv at droppe kødet bare et par dage om ugen. Og spis også fisk et par dage. Så ville meget være vundet. Og det vil give adgang til en Aladdins Hule af nye spiseoplevelser.

Vegetarer har et større råderum

Bønner, linser, kerner og lokale grøntsager fylder meget i hendes opskrifter, men den nye klimakogebog indeholder også et væld af retter med eksotiske råvarer fra fjerne himmelstrøg. Og hvordan rimer det så lige med bæredygtighed og kærlighed til klimaet at flyve citroner og chili ind fra Latinamerika?
– Jeg anbefaler ikke giftsprøjtede spanske tomater og ville aldrig selv købe kiwi fra New Zealand. Men den danske køkkenhave er ret død i vinterhalvåret, og citrusfrugter ville jeg eksempelvis nødig undvære, selvom de er fragtet hertil med CO2-udslip til følge. Hvis man udstyrede hvert menneske med en CO2-konto, ville jeg have et kæmpe råderum til at købe citrusfrugter – fordi jeg ikke har bil og ikke spiser kød. Et kilo oksekød koster 16 kilo CO2 at producere, mens det kun koster 120 gram CO2 at dyrke et kilo grøntsager.

Farverig mad til farverig kvinde

Kirsten Skaarup er en farverig kvinde – også i bogstavelig forstand. Hendes hår er rødt, tøjet og brillerne har varme og klare kulører. Omhyggeligt afstemte og modige farver møder blikket overalt i hendes lille rækkehus i Sorgenfri. Tallerkenrækken i det åbne køkken nærmest springer øjet i møde. En overdådighed af rigt ornamenterede tallerkener i alle regnbuens farver, indkøbt på de mange rejser.
Hun har altid haft travlt og indrømmer uden tøven, at selv hun – kogebogsforfatteren – kan mangle inspiration til aftensmaden.
– Jeg forfalder tit og ofte til den samme thaisuppe – som heldigvis er stærkt vanedannende. Og den er så nem, og tager kun ti minutter at lave. Den ret beviser, at vegetarmad sagtens kan være hurtig mad.
Rygende travlt har hun haft i årtier. Indtil hun for et par år siden solgte sit livsværk, forlaget Olivia, til Politiken. Det kostede blod, sved og uendeligt mange arbejdstimer at opbygge og drive forlaget. Derfor – og på grund af de mange rejser – blev der ikke tid til at stifte familie.
– Jeg har haft vidunderlige kærester, men har nok altid haft så travlt med arbejde og rejser, at ægteskab og børn aldrig rigtig var på tale. Jeg har ikke haft nogen stor trang til at binde mig og havde ikke lyst til børn. Var ridderen på den hvide hest dukket op, var jeg nok blevet gift. Men det skete ikke.
Som enlig spiser hun ofte alene, men tilbereder altid et rigtigt måltid, dækker bord og giver sig god tid til at spise.

Flere eventyr i vente

At have sluppet forlagsvirksomheden er en lettelse. Til sidst gjorde arbejdspresset hende så stresset, at hun næsten blev syg af det. Nu arbejder hun på freelancebasis for forskellige forlag, nyder udsigten fra sit sommerhus ved Roskilde Fjord og skriver stadig bøger. Efter klimakogebogen er hun allerede i gang med næste projekt; en bog om mad som medicin, henvendt til overvægtige. Den skriver hun i samarbejde med en ernæringsforsker.
Rejserne agter Kirsten Skaarup heller ikke at lægge på hylden. Hun har stadig mange eventyr til gode:
– Jeg kan ikke få nok af at rejse. Det magiske ved at tage ud i verden er mødet med andre mennesker. At opleve, at vi alle er ens og dybest set har de samme ønsker og følelser. Det er en enorm rigdom.

Kirsten Skaarup

Har udgivet en række kogebøger, herunder rejsekogebøgerne Med vinger til solens køkken, Verdens bedste brød, Vegetarisk wok og Mexikansk køkken samt bestselleren Vegetarisk køkken, der er solgt i over 100.000 eksemplarer, og udgivet i Tyskland og USA.
Seneste bog er Det kærlige køkken – grøn mad til en sårbar planet.
Har stiftet og tidligere drevet forlaget Olivia.
Medlem af Kvindelige Eventyrers Klub.
63 år.

 
  

Ny kommentar:

Overskrift
Navn
Stilling
Email (Email bliver ikke offentliggjort)
Kommentar
  
 Processing time: 1.2049